Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı

2021-07-24

Baxış: 8802

Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı

Mətbəxdə istər peşəkar, istərsə də təcrübəsiz birisi olsanız da, bıçaqlar hər zaman əlinizin altında olmalı ən vacib vasitələrdən biridir. Əsasən eyni məqsədə xidmət etsələr də, istifadə sahələrinə görə bir çox fərqli növə ayrılan bıçaqlardan ən yüksək məhsuldarlığı əldə etmək üçün bıçaq növlərini yaxşı bilməlisiniz. İlk gündəki kimi kəskinliyini və gücünü qorumaq üçün mütəmadi baxım vacibdir. Beləliklə, bıçaq növlərini və onların hansı məqsədlərlə istifadə edildiklərini daha yaxından incələyərək.

 

İstifadəsinə görə bıçaq növləri

Çörəyi meyvə bıçağı ilə dilimləməyə çalışarkən, nəticə tam olaraq istədiyiniz kimi olmaya bilər. Mətbəxdəki hər kəsmə və soyma əməliyyatı üçün bıçaqlar kəskinliyə, ölçüyə və ya bıçaq şəklinə görə fərqlənir. Ehtiyacınız olan əməliyyat üçün ən uyğun bıçağı seçməyin yolu bıçaq növlərini yaxşı bilməkdir.

 

Aşbaz bıçağı

Tərəvəz, meyvə və çiy ətin kəsilməsi, doğranması və dilimlənməsi üçün istifadə edilən bu bıçaq 6sm, 8sm, 10sm, 12sm və müxtəlif uzunluqlarda mövcuddur. Bunlardan hansını istifadə edəcəyinizə qərar verməyiniz çox vacibdir. Bıçağın uzunluğu artdıqca, istifadəsi daha çətin olacaq, buna görə kiçik əlləri olanlar daha qısa bıçaqlara üstünlük verməlidirlər. Yaxşı bir aşbaz bıçağı həm peşəkarlar, həm də evdə yemək bişirməyi sevənlər üçün işləri çox asanlaşdırır.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı  

Ət bıçağı

Bişmiş ət, toyuq və ya iri balıqları asanlıqla dilimləmək üçün xüsusi olaraq hazırlanmış bu bıçaq 8 ilə 15 düym arasında ola bilər. Bıçaq bütöv bir toyuq və ya böyük ət parçalarını bir dəfəyə asanlıqla kəsəcək qədər böyük olmalıdır. Bu bıçağın tez-tez ət kəsmə zamanı ətin dayanıqlı olmasını asanlaşdıran bir ət çəngəli ilə satıldığını görə bilərsiniz.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı


Sümük çıxaran bıçaq

İncə uclu, dar və çevik quruluşu ilə qabırğa kimi bir çox sümüyü olan məhsullarda ətin sümükdən ayrılması üçün istifadə olunur. Steyk bıçağı olmadığı təqdirdə balıqları təmizləmək üçün alternativ olaraq da istifadə edilə bilər.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı


Çörək bıçağı

Adından da göründüyü kimi, bu bıçaq çörəyin parçalanmadan asanlıqla dilimlənməsinə imkan verən dişli quruluşu sayəsində müxtəlif məhsulları dilimləmək üçün istifadə edilə bilər. Çörək kimi, çölü sərt, içi yumşaq məhsulları kəsmək üçün də istifadə edilə bilər.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı


Soyma bıçağı

Başqalarına nisbətən 3 ilə 4 düym uzunluğunda bir bıçaq olduğu üçün istifadəsi çox asan və praktik olan soyma bıçağı, həmişə əlimizin altında olan növlərdən biridir. Yeməklərin soyulması, toxumların çıxarılması və kiçik meyvələrin doğranması üçün ideal olan bu bıçaq, gəzinti və ya düşərgəyə gedərkən də zəruri bir şeydir.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı


File bıçağı

Sümük çıxaran bıçağa bənzər, lakin daha uzun, dar və çevik bir quruluşa sahib olan file bıçağı, balığın dərisini asanlıqla ayırmaq və filesini çıxarmaq üçün istifadə olunur. Bıçağın incə və çevik quruluşu, bir tərəfdən balığın bədənində asanlıqla hərəkət etməsini təmin edərkən, digər tərəfdən balığın incə dilim halında doğranmasını asanlaşdırır.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı


Bıçaq alarkən nəzərə alınması lazım olan şeylər

Yuxarıda izah etdiyimiz kimi, istifadə məqsədlərinə görə çox müxtəlif növ bıçaqlar mövcuddur. Bəzilərindən hər zaman istifadə etsək də, bəzilərinə o qədər ehtiyac olmur. Bu səbəbdən, bıçaq alarkən hər növ bıçağı özündə birləşdirən bıçaq dəstləri almağı məsləhət görmürük. Bunun əvəzinə həqiqətən ehtiyacınız olanları müəyyənləşdirməklə, yalnız onları əldə etmək sizə lazımsız xərclərdən qənaət edəcəkdir. Daha uzun müddətli olmasını istəyirsinizsə, bıçaq seçərkən mütləq paslanmayan poladdan olanlara üstünlük verməlisiniz.

 

Bıçaqların təmizlənməsi və baxımı

Bıçaqdakı yemək qalıqlarını təmizləmək və mümkün bakteriya artımının qarşısını almaq üçün qab sabunu və təmiz su istifadə edə bilərsiniz. Bıçaqların həm sapının, həm də kəsici hissəsinin uzun müddət qorunması üçün qabyuyan maşında yuyulmamalıdır. Xüsusilə taxta saplı bıçaqlarda qabyuyan maşın zamanla çatlamağa səbəb ola bilər.

 

Bıçaqların nəm saxlanılması paslanmasına səbəb olacağından, yuyulduqdan sonra hərtərəfli qurudulduğundan əmin olmalı və həmişə təmiz saxlamalısınız.

cagir.az -Mətbəxdə doğru bıçaq seçimi və baxımı



Mətbəxinizin, evinizin təmizliyini Cagir.az-a həvalə edib, parlayan bıçaqlar kimi bir təmizliyə qovuşacaqsınız. Sadəcə bir neçə kliklə təmizlik üzrə icraçı qapınızda! Xidmətdən yararlanmaq üçün bu linkə daxil ola bilərsiniz. Əlaqə nömrəsi: +994703482606

.


Share:

fb_iconlinkedin_icon